Hareketli Protez Ne Demektir? Kaç Türlü Hareketli Protez Vardır?
Hareketli protez hasta tarafından takılıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan yapay bir aygıt demektir.
Tüm doğal dişlerin olmadığı vakalarda yapılanlara "total protez" denir. Bu tür protezler halk arasında "takma diş" olarak bilinir. Bunlar bir kaide plağı üzerinde üst çenede 14 ve alt çenede de 14 olmak üzere toplam 28 yapay diş ihtiva eder. Diş hekiminin gerekli gördüğü bazı hallerde on ikişerden 24 diş de olabilir.
Bazı ana dişlerin var olduğu, bazılarının da çekilmiş olduğu hallerde şayet takılıp çıkarılabilir bir protez yapılması gerekiyor ise, bu tür protezlere de "parsiyel protez" denir.
Parsiyel protezler ya klasik akrilik protezler şeklinde olur veya iskelet protez diye isimlendirilen tek parça dökümden yapılır. Bunlar ana dişlere tutunan ve kroşe denilen tellerle yerinde durur.
Bu tel tutucuların göründüğünü ve estetik olmadığını düşünen hastalara "hassas bağlantılı" estetik protezler de yapılabilir. Ancak bu sistemler daha pahalıdır.
Ana dişlerinin tümünün çekilmesi gereken vakalarda, şayet hasta dişsiz kalmak istemez ise "immediat protez" denilen doğal dişler çekilir çekilmez hemen takılan protez türleri de vardır. Fakat zamanla çekim yaraları iyileşip dokular büzülünce protez ağza bol gelir. O zaman ya yeni bir protez yapılır veya protezin dişlerine dokunmadan sadece kaide plağı tümden değiştirilerek protez yenilenir.
Son olarak ağızda var olan bir kaç doğal diş veya kök üzerine, diş hekiminin yapacağı bazı özel hazırlıkları takiben uygulanan "dişüstü protezleri" de vardır. Bu doğal diş veya kökler proteze tutuculuk ve stabilite sağlar.